'Hondendrol kan schade aanrichten aan de natuur'

Nieuws

Datum: 8-2-2022

Hondenpoep kan niet alleen voor overlast zorgen, maar ook nog eens de natuur beschadigen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Gent. De uitwerpselen stoten namelijk stikstof en fosfor uit en dat kan schade aanrichten. Helpt het om de voeding van je trouwe viervoeter aan te passen?

Volgens de Belgische onderzoekers kunnen de voedingsstoffen die de honden achterlaten in hun uitwerpselen een negatief effect hebben op de lokale biodiversiteit. In de onderzochte natuurgebieden - waar veel honden uitgelaten worden - is de stikstofuitstoot van de honden in de onderzochte gebieden jaarlijks maar liefst 11 kg per hectare. Dat is veel, want de totale stikstofuitstoot in het land komt jaarlijks gemiddeld uit op 22 kg per hectare.

Aan de lijn

Ook ecoloog Wieger Wamelink van de Universiteit Wageningen houdt zich al een tijd bezig met de vraag wat voor schade hondenpoep aanricht. "Ik ben blij dat dit onderzoek nu gedaan is, want we doen veel onderzoek naar stikstof die in de natuur terecht komt, maar daarin worden hondendrollen vaak vergeten", zegt Wamelink tegen EditieNL.

lees artikel/document (opent nieuw scherm/tabblad) 

Deel dit bericht

tinyurl: link