Zonnepanelen op Amsterdamse daken kunnen stroom voor alle huishoudens leveren

Onbekend

6-4-2021 Trouw

Op daken in Amsterdam kunnen genoeg zonnepanelen worden geplaatst om een kwart van de stroombehoefte van de stad te dekken, wat overeenkomt met het complete stroomverbruik van alle hoofdstedelijke huishoudens samen.

Nu liggen er ongeveer een kleine 500.000 panelen op de daken van Amsterdam, maar dat kan minstens zeven keer zo veel worden, 3,25 miljoen panelen. De nieuwe panelen zijn efficiënter, waardoor de hoeveelheid opgewekte stroom zelfs negen keer zo veel kan worden.

Dat blijkt uit een berekening die Maarten Verkou, Research Fellow bij het AMS Institute in Amsterdam, heeft gemaakt met behulp van een door hem ontwikkeld computerprogramma. Dat kan ook aangeven waar elektrakabels in straten verstevigd moeten worden om alle opgewekte zonnestroom te kunnen verwerken. Daarmee is het computerprogramma van Verkou een prima hulpmiddel om op de slimste manier zo snel mogelijk zo veel mogelijk duurzame energie in de stad zelf op te gaan wekken.

Miljard kWh van de zon

Amsterdam verbruikt per jaar zo'n 3,8 TeraWattuur (3,8 miljard kWh) aan stroom. De stad telt volgens het CBS zo'n 475 duizend huishoudens en die nemen ongeveer 1 TWh voor hun rekening, de rest gaat vooral naar kantoren en industrie, waaronder de grote datacenters. Nu nog wordt van die stroom slechts 0,1 TWh opgewekt met zonnepanelen op Amsterdamse daken, maar dat kan minstens 1 TWh worden, aldus Verkou.

Verkou heeft een computer aan het werk gezet om alle beschikbare, zeer gedetailleerde hoogtedata van met name gebouwen en bomen om te zetten in een soort 3D-foto van straten en buurten. Vervolgens liet hij de computer zoeken naar vlakken met gelijke hoogte of een zelfde hellingshoek. Die vlakken maakte de computer dan telkens iets groter, totdat er bijvoorbeeld een schoorsteen voor een afwijking zorgde in de hoogte. Op die manier kon de computer berekenen hoe groot de ruimte was waar zonnepanelen op geplaatst zouden kunnen worden.

Door die resultaten te combineren met de oriëntatie van het vlak: of een schuin dak bijvoorbeeld op het oosten of het zuiden is gericht, kan de hoeveelheid zonlicht die er op valt worden berekend. En daaruit kan dan met vrij grote zekerheid worden afgeleid hoeveel stroom panelen op dat dakdeel per jaar zouden produceren.

lees artikel/document (opent nieuw scherm/tabblad) 

Deel dit bericht

tinyurl: link