Dronevluchten om vegetatie in beeld te brengen

Nieuws

Datum: 7-7-2022

op 22 juni jl. heeft PWN een dronevlucht laten uitvoeren over de Wimmenummerduinen door het bedrijf Shore monitoring. Ten onrechte is hier niet tevoren over gecommuniceerd met de bewoners en gebruikers van het gebied. Wij bieden hiervoor onze excuses aan. Voor ons is het vliegen met drones een nieuwe manier van onderzoek doen en wij hadden ons onvoldoende gerealiseerd dat dit vragen oproept en als onaangenaam ervaren kan worden.

Met deze dronevlucht is een gedetailleerde opname gemaakt van de vegetatie van het gebied. De drone meet zowel de kleuren van de vegetatie als de vegetatiehoogte. Met deze twee gegevens wordt met behulp van slimme software een vegetatiekaart gemaakt. Deze kaart wordt door ons gebruikt voor de beoordeling van onze natuurdoelen en ons beheer (met name het verstuivings- en begrazingsbeheer). De vegetatiekaart wordt ook gedeeld met de Provincie, die hiermee de Natura 2000-doelen monitort.

 Met deze nieuwe techniek zijn de kosten voor het maken van een vegetatiekaart lager en is het resultaat betrouwbaarder.

 We hebben vorige week ook gekeken naar de reactie van broedende vogels en de in het gebied grazende pony’s op de overvliegende drone. Het blijkt dat de dieren geen reactie vertonen en kennelijk de drone niet als verstorend ervaren.

 De drone (feitelijk twee drones die ieder een andere camera hebben) vliegt op 50 tot 100 meter hoogte baantjes heen en weer met een onderlinge afstand van ca 50 meter. Tijdens de vlucht staat de ‘piloot’ op een hoog duin om de drone te kunnen besturen. Dat is ook een wettelijke verplichting. Deze verplichting zit ingebakken in de drone: zodra de drone geen contact meer heeft met de piloot stopt deze met baantjes trekken en blijft hangen op de plek waar hij het contact verloor. Vooral dat gedrag kan natuurlijk vragen oproepen bij mensen die er toevallig onder staan. De piloot loopt dan naar een nieuw hoog punt en zodra het contact hersteld is vliegt de drone verder.

 Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben. Als u vragen heeft zal ik die graag beantwoorden.

Deel dit bericht

tinyurl: link

Gerelateerde berichten

Meer over Onbekend