Nieuw drama door muien voor Egmondse kust

Nieuws

Datum: 8-7-2022 NHD

De beruchte muistromen voor de kust van Egmond aan Zee hebben opnieuw voor een drama gezorgd. Een Duitse vader is verdronken toen hij het leven van zijn twee jonge zoontjes in nood wilden redden. Zijn oudere dochter kwam op de intensive care terecht.

Het is bepaald niet voor het eerst dat er iemand in de Noord-Hollandse badplaats door verdrinking is overleden. Het recente drama is voor de KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij) en reddingsbrigade in Egmond aanleiding om zwemmers - nogmaals, voor de zoveelste keer - stevig te waarschuwen voor het gevaar van muien. Want kom je er eenmaal in terecht, dan is het serieus oppassen geblazen.

„Wanneer je door zo’n stroom mee wordt gevoerd verder de zee in, zwem er dan niet tegenin”, drukt Henk Biesboer strandgasten op het hart. Hij is woordvoerder namens het KNRM-station in Egmond aan Zee, dat samen met de Egmondse Reddingsbrigade en KNRM Petten in actie moest komen.

Meevoeren

„Laat je een poosje meevoeren en zwem er na een paar meter zijdelings uit. Dan kom je aan het einde van een zandbank terecht en kun je waarschijnlijk zelfs rechtop gaan staan. Daar is het minder diep, krijg je weer wat bodem onder de voeten.”

Vrijwel jaarlijks vinden door muistromen incidenten langs de Noordzeekust plaats, regelmatig met fatale afloop. Ook bij Egmond aan Zee. „We hebben drie slijtgeulen, die lang niet altijd op dezelfde plek liggen, anders zouden ze te markeren zijn”, vertelt Biesboer.

„Dat zijn stromen met een snelheid van anderhalf, twee knopen, zeg maar drie tot vier kilometer per uur. Daar zwem je niet zomaar tegenop. Kom je erin terecht, dan schieten mensen vaak in paniek omdat ze bang zijn en zien dat de kust uit zicht raakt. Dan gaan ze terug zwemmen, terwijl het echt beter en veel slimmer is om je mee te laten voeren.”

Ook bij de verschillende betrokken hulpverleners hakt het overlijden van de Duitse drenkeling, zondagavond omstreeks 21 uur ongeveer ter hoogte van de strandpost van de reddingsbrigade (vanaf 18 uur gesloten), er behoorlijk in.

lees artikel/document (opent nieuw scherm/tabblad)

Deel dit bericht

pageviews: 2941

tinyurl: link

Gerelateerde berichten

Meer over Onbekend